Ruimte voor je slogan

De KBO biedt haar leden uiteenlopende activiteiten aan. 

Om te zien welke activiteiten voor 2023 op de rol staan, klik daarvoor op  'Agenda' op deze pagina.
Bovendien vindt u onder 'Activiteiten derden' wat anderen organiseren en waaraan u kunt deelnemen.TERUGBLIK: VERSLAGEN EN FOTO'S VAN ACTIVITEITEN ONLANGS

Boot-busreis Terneuzen - Gent, 1 juli 2023
Zaterdagochtend 1 juli gingen we, met 32 deelnemers, al bijtijds op pad richting Terneuzen. Daar konden we inschepen op de boot voor een reis door het grote havengebied tussen Terneuzen en Gent. We zagen heel wat industrie voorbij komen, van Yara, tot Volvo en van scheepsdokken tot schroothopen.
De werkgelegenheid in dit gebied is enorm.
Aan boord, met een kopje koffie, een stukje appeltaart of een broodje was het goed toeven.
In Gent stonden op de kade de bussen klaar voor de terugreis naar Terneuzen en vervolgens met de auto’s weer terug naar huis
.


Fietstocht KBO Heinkenszand 14 juni 2023 
Woensdag 14 juni 2023, een stralende dag voor onze “sportieve” leden om op de fiets te stappen en samen een mooie tocht te maken door de Zak van Zuid Beveland, waarbij natuurlijk een gezellige “koffiestop” werd gemaakt. Dit keer in de koffietuin te Oudelande.
Reis Rotterdam 31 mei 2023
Woensdag 31 mei 2023 om klokslag 10.00 vertrokken een aantal KBO-leden van Heinkenszand, samen
met leden van Actieve Vrouwen Heinkenszand voor een reis naar Rotterdam. In totaal 54 deelnemers, een
grote bus, vol met vrolijke mensen, voor een dagje uit.
Onze chauffeur had een alternatieve route uitgezocht en we gingen via de Zeelandbrug, langs de
Oosterschelde en het Watersnoodmuseum, vervolgens via de Philipsdam en vele leuke plaatsen naar Zuid
Beijerland voor de lunch in de Eendrachtshoeve.
Ook de route naar en door Rotterdam was een belevenis op zich. De chauffeur van AMZ reizen wees ons
onderweg op alle bezienswaardigheden. Niet alleen chauffeur, maar ook een geweldige reisleider.
Om14.30 gingen we aan boord van de boot voor onze tocht door een van de grootste zeehavens van de
wereld. Met het prachtige, zonnige weer, een lekker drankje, en het mooie uitzicht om ons heen, was het
goed toeven op het bovendek. Het was genieten geblazen en de dag kon niet meer stuk!!
Om 16.00 uur weer uit de boot en in de bus. En wederom via een alternatieve route, waarbij we genoten
van de rododendrons in de Wouwse Plantage, naar Hoogerheide voor het diner en met een voldaan gevoel
kwamen we rond 21.00 uur weer aan in Heinkenszand.Treinreis Goes-Hoedekenskerke

Een treintje ging uit rijden…….. en inderdaad op woensdagmiddag 3 mei ging de stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke met aan boord 41 leden en introducees van KBO Heinkenszand. 
Het was schitterend weer en wat de treinreis betreft was iedereen heel enthousiast.
Voor onze voorzitter Rinus Menheere was deze middag een aparte rol weggelegd: tijdelijk vrijwillig conducteur!
 Op bezoek bij Klompenmakerij Traas in Heinkenszand 23 maart 2023

Het was deze maand een uitje in ons eigen dorp Heinkenszand. Klompenmakerij Traas is de enige nog
werkende klompenmakerij in Zeeland en dus een uniek bedrijf.
Door de klompenmaker en zijn vrouw werden we hartelijk ontvangen, kregen veel uitleg over de historie
van het bedrijf en het klompenmakersvak. Onder het genot van een kopje koffie en een bolus werden de
vragen die we stelden beantwoord.
Het hele proces van boomstam tot klomp liepen we door, buiten bij de zagerij en binnen bij het draaien,
schaven enz. tot het stuk hout is omgetoverd in klomp en kan worden afgewerkt tot de klompen zoals die
in de winkel van Traas voor de verkoop liggen.


Nieuwjaarsbijeenkomst 2023
Dinsdagmiddag 17 januari 2023 hielden we onze nieuwjaarsbijeenkomst. Dit jaar voor het eerst in De Stenge.
Onder het genot van een kopje koffie of thee e een glaasje wijn of fris wensten zo’n 30 leden elkaar een goed en 
gezond jaar toe en babbelden er vrolijk op los. Conclusie: een heel geslaagde ontmoetingsmiddag!!

Jaarvergadering 22 februari 2023
Jaarverslag 2022

kerstviering 2022
De kerstviering op 13 december 2022 werd druk bezocht door onze KBO-leden. Tot ieders verrassing werden we welkom geheten door een echte Kerstman, met draaiorgel en al. Het Heilige Blasius Dameskoor verzorgde in de gezellig aangeklede zaal van de Fonteyne, de kerstzang  en natuurlijk werden de bekende kerstliederen door de aanwezigen meegezongen. Onze voorzitter Tineke Kalwij bracht ons met een door haar zelf geschreven, indrukwekkend kerstverhaal helemaal in stemming en Jan en Jopie Minnaard namen ons mee naar kerstmis in het verleden.
Fijn dat dit weer kon, na de moeilijke coronatijd.

 

Mosselmaaltijd
Was u op 22 november ook aanwezig in de Fonteyne, waar de mosselmaaltijd op het programma stond? Dan kunt u er ook over meepraten hoe gezellig deze avond was. Bij de maaltijd kwamen de stemmen en verhalen al vroeg los. De mosselen (of voor de niet-liefhebbers hiervan, saté) smaakten voortreffelijk. En een glaasje wijn, potje bier of iets fris liet de mosselen lekker zwemmen! Na de koffie toe, toog iedereen opgewekt huiswaarts met een goed gevoel en de hoop dat zo'n maaltijd vaker als activiteit van onze KBO op het programma gaat staan.

De Smokkelroute
25 oktober 2022: Wilfried Staelens bezocht ons in de Fonteijne en vertelde op een leuke en boeiende manier over de "smokkelroute" in Zeeuws Vlaanderen. Het was een drukke en gezellige middag, waar bij velen van ons herinneringen uit vroeger tijden naar boven kwamen.

Fruitteeltmuseum
Wij bezochten op 20 september 2022 het fruitteeltmuseum in Kapelle.
We werden er hartelijk ontvangen met een kopje koffie en natuurlijk appelgebak.
Vervolgens ging de ene groep met een gids naar buiten en kreeg veel informatie over het planten, de groei en bloei van appelbomen, perenbomen en ook van ander klein fruit.
De andere groep bekeek het museum aan de binnenkant, waar veel materiaal staat opgesteld voor de bewerking van het geplukte fruit.
Voor ons allen was het naast veel gezelligheid ook een bijzonder leerzame middag.


Fietstocht 8 juli 2022 met een aangename rustpauze bij de pastorie te Ovezande


Vaartocht door de haven van Vlissingen op 18 juni 2022
18 juni voeren we met 40 deelnemers door de sluizen de grote haven van Vlissingen in. Het was prachtig weer en zowel binnen als buiten op het dek genoten onze leden. Een ervaren gids vertelde ons alles over de vele bedrijven aan de kades. Tot in de haven van Borsele kwamen we en, eerlijk is eerlijk, ook de "echte Zeeuwen" wisten vaak niet, dat deze haven zo groot en zo uitgebreid was. Olie en gas werden overgeheveld van grote zeeschepen. Een haven vol containers en grote overslagkranen was jammer genoeg voor Vlissingen nooit tot volle wasdom gekomen. De kerncentrale lag als een witte bol aan bakboord. Na anderhalf uur keerden we en voeren langs het strandje van Ritthem en fietsers op de dijk, weer terug. 3 uur duurde de tocht en voldaan gingen we weer naar huis na een fijne en leerzame middag.


KBO-Heinkenszand met museumplusbus naar het Kroller Muller museum op de Hoge Veluwe
Op woensdag 1 juni 2022 gingen 43 leden van KBO-Heinkenszand met de museumplusbus op stap voor een leuk uitje naar het Kroller Muller museum in Otterlo. Het werd een mooie dag. De reis er naar toe verliep prima en om 11 uur zaten we in het museum aan een lekker bakje koffie.  3 gidsen begeleidden ons bij het bezichtigen van de schilderijencollectie. We genoten onder andere van de prachtige Van Gogh's. Na het zien van al dat moois was het tijd voor de lunch. Aansluitend konden we op eigen gelegenheid de schatten in het museum bekijken, maar ook een wandeling maken door de beeldentuin. De reis terug verliep weer vlot en om half 7 kwamen we moe, maar vol lof over alles wat we gezien hadden, aan op het Kamilleplein in Heinkenszand. 


KBO-Heinkenszand op bezoek in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk
Op dinsdagmiddag 26 april brachten 34 leden van KBO-Heinkenszand een bezoek aan het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Het was een prachtige zonnige middag. Heel anders dan op 1 februari 1953. Dat werd ons al snel na aankomst duidelijk uitgelegd door een vrijwilliger van het museum. Maar eerst genoten we van koffie met een lekkere Zeeuwse bolus en kon er even gezellig worden bij gekletst.

De uitleg over de stormnacht, waarbij de nadruk natuurlijk lag op het groot aantal verdronken personen en de ellende die de bewoners rondom de Oosterschelde en dan met name op Schouwen-Duiveland meemaakten, maakte grote indruk op ons allen. Interessant was het te horen wat er na de ramp van 1953 allemaal is gedaan om een herhaling te voorkomen, zoals de verhoging en versteviging van de dijken en de diverse afsluitingen van stroomgaten. Met als voornaamste en grootste werk de Stormvloedkering in de monding van de Oosterschelde.
Na deze uitleg konden we op eigen gelegenheid het museum verkennen. Zeer indrukwekkend waren de filmbeelden uit de rampnacht en de dagen erna. Ook de namen van overledenen, die door de golven rollen en met hun korte levensverhaal herinnerd blijven, maakte diepe indruk. Velen van ons hadden hun eigen verhaal en herinneringen aan de tijd rond 1953. 


KBO-Heinkenszand weer in actie na de Lock-down.
Omdat de weersomstandigheden daartoe aanleiding gaven, werd de eerste activiteit van het jaar, een fietstocht, verschoven van 17 naar 24 juni. En….dat pakte goed uit, alsof het een goedmaker was na die vervelende coronaperiode. Met 23 leden reden we in een langgerekte sliert door de mooie Zak van Zuid-Beveland; volop groen, bloeiende planten en bomen, akkers vol met fraaie rijpende gewassen en we zagen dat de eerste uien van dit jaar werden geoogst. Dit alles onder een heerlijk temperatuurtje en de zon die zich bij het naderen van de eindstreep steeds nadrukkelijker liet zien. Nadat we aanvankelijk via Nisse tussen de boomgaarden door bij de Westerschelde uitkwamen, fietsten we via

Hoedekenskerke naar een theetuin in Baarland. Hier deden we ons tijdens de ravitaillering tegoed aan een lekker stuk (onvermijdelijke) appeltaart, zodat we weer vol goede moed en uitgerust aan het tweede deel van de tocht konden beginnen. Her en der wat verschuivingen in de formatie waren prima voor de onderlinge sfeer, die er overigens goed in zat. Het was gewoon een goede gelegenheid om elkaar na zoveel tijd weer eens te kunnen spreken.
Vrolijk keuvelend reden we via Kwadendamme en Nisse door het prachtige heggengebied (het leek wel vakantie) weer terug naar ons beginpunt bij Dijkstede, wat nu dus onze eindstreep was. Kortom, het was een geslaagde tocht en daar was iedereen het over eens.
Ad Courtin


Een foto-impressie van onze zeer geslaagde zeehondensafari op 14 september 2021