Ruimte voor je slogan
Nieuws op KBO-Zeeland

Nieuws en Actueel

KBO Heinkenszand op bezoek in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk

Op dinsdagmiddag 26 april brachten 34 leden van KBO Heinkenszand een bezoek aan het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Het was een prachtige zonnige middag. Heel anders dan op 1 februari 1953. Dat werd ons al snel na aankomst duidelijk uitgelegd door een vrijwilliger van het museum. Maar eerst genoten we van koffie met een lekkere Zeeuwse bolus en kon er even gezellig worden bij gekletst.

De uitleg over de stormnacht, waarbij de nadruk natuurlijk lag op het groot aantal verdronken personen en de ellende die de bewoners rondom de Oosterschelde en dan met name op Schouwen-Duiveland meemaakten, maakte grote indruk op ons allen. Interessant was het te horen wat er na de ramp van 1953 allemaal is gedaan om een herhaling te voorkomen, zoals de verhoging en versteviging van de dijken en de diverse afsluitingen van stroomgaten. Met als voornaamste en grootste werk de Stormvloedkering in de monding van de Oosterschelde.

Na deze uitleg konden we op eigen gelegenheid het museum verkennen. Zeer indrukwekkend waren de filmbeelden uit de rampnacht en de dagen erna. Ook de namen van overledenen, die door de golven rollen en met hun korte levensverhaal herinnerd blijven, maakte diepe indruk. Velen van ons hadden hun eigen verhaal en herinneringen aan de tijd rond 1953.

KBO Heinkenszand weer in actie na de Lock-down.

Omdat de weersomstandigheden daartoe aanleiding gaven, werd de eerste activiteit van het jaar, een fietstocht, verschoven van 17 naar 24 juni. En….dat pakte goed uit, alsof het een goedmaker was na die vervelende coronaperiode. Met 23 leden reden we in een langgerekte sliert door de mooie Zak van Zuid-Beveland; volop groen, bloeiende planten en bomen, akkers vol met fraaie rijpende gewassen en we zagen dat de eerste uien van dit jaar werden geoogst. Dit alles onder een heerlijk temperatuurtje en de zon die zich bij het naderen van de eindstreep steeds nadrukkelijker liet zien. Nadat we aanvankelijk via Nisse tussen de boomgaarden door bij de Westerschelde uitkwamen, fietsten we via
Hoedekenskerke naar een theetuin in Baarland. Hier deden we ons tijdens de ravitaillering tegoed aan een lekker stuk (onvermijdelijke) appeltaart, zodat we weer vol goede moed en uitgerust aan het tweede deel van de tocht konden beginnen. Her en der wat verschuivingen in de formatie waren prima voor de onderlinge sfeer, die er overigens goed in zat. Het was gewoon een goede gelegenheid om elkaar na zoveel tijd weer eens te kunnen spreken.
Vrolijk keuvelend reden we via Kwadendamme en Nisse door het prachtige heggengebied (het leek wel vakantie) weer terug naar ons beginpunt bij Dijkstede, wat nu dus onze eindstreep was. Kortom, het was een geslaagde tocht en daar was iedereen het over eens.
Ad Courtin

Een fotoimpressie van onze zeer geslaagde zeehondensafarie op 14 september 2021.