Ruimte voor je slogan
Nieuws op KBO-Zeeland

Nieuws en Actueel

De Smokkelroute

25 oktober 2022: Wilfried Staelens bezocht ons in de Fonteijne en vertelde op een leuke en boeiende manier over de "smokkelroute" in Zeeuws Vlaanderen. Het was een drukke en gezellige middag, waar bij velen van ons herinneringen uit vroeger tijden naar boven kwamen.

Wij bezochten op 20 september 2022 het fruitteeltmuseum in Kapelle.

We werden er hartelijk ontvangen met een kopje koffie en natuurlijk appelgebak.

Vervolgens ging de ene groep met een gids naar buiten en kreeg veel informatie over het planten, de groei en bloei van appelbomen, perenbomen en ander klein fruit.

De andere groep bekeek het museum aan de binnenkant, waar veel materiaal staat opgesteld voor de bewerking van het geplukte fruit.

Voor ons allen was het naast veel gezelligheid ook een bijzonder leerzame middag.

Fietstocht 8 juli 2022 met een aangename rustpauze bij de pastorie te Ovezande

Vaartocht door de haven van Vlissingen op 18 juni 2022

18 juni voeren we met 40 deelnemers door de sluizen de grote haven van Vlissingen in. Het was prachtig weer en zowel binnen als buiten op het dek genoten onze leden. Een ervaren gids vertelde ons alles over de vele bedrijven aan de kades. Tot in de haven van Borsele kwamen we en, eerlijk is eerlijk, ook de "echte Zeeuwen" wisten vaak niet, dat deze haven zo groot en zo uitgebreid was. Olie en gas werden overgeheveld van grote zeeschepen. Een haven vol containers en grote overslagkranen was jammer genoeg voor Vlissingen nooit tot volle wasdom gekomen. De kerncentrale lag als een witte bol aan bakboord. Na anderhalf uur keerden we en voeren langs het strandje van Ritthem en fietsers op de dijk, weer terug. 3 uur duurde de tocht en voldaan gingen we weer naar huis na een fijne en leerzame middag.

KBO Heinkenszand met museumplusbus naar het Kroller Muller museum op de Hoge Veluwe

Op woensdag 1 juni 2022 gingen 43 leden van KBO Heinkenszand met de museumplusbus op stap voor een leuk uitje naar het Kroller Muller museum in Otterlo. Het werd een mooie dag. De reis er naar toe verliep prima en om 11 uur zaten we in het museum aan een lekker bakje koffie.  3 gidsen begeleidden ons bij het bezichtigen van de schilderijencollectie. We genoten onder andere van de prachtige Van Gogh's. Na het zien van al dat mooi's was het tijd voor de lunch. Aansluitend konden we op eigen gelegenheid de schatten in het museum bekijken, maar ook een wandeling maken door de beeldentuin. De reis terug verliep weer vlot en om half 7 kwamen we moe, maar vol lof over alles wat we gezien hadden,  aan op het Kamilleplein in Heinkenszand.

KBO Heinkenszand op bezoek in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk

Op dinsdagmiddag 26 april brachten 34 leden van KBO Heinkenszand een bezoek aan het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Het was een prachtige zonnige middag. Heel anders dan op 1 februari 1953. Dat werd ons al snel na aankomst duidelijk uitgelegd door een vrijwilliger van het museum. Maar eerst genoten we van koffie met een lekkere Zeeuwse bolus en kon er even gezellig worden bij gekletst.

De uitleg over de stormnacht, waarbij de nadruk natuurlijk lag op het groot aantal verdronken personen en de ellende die de bewoners rondom de Oosterschelde en dan met name op Schouwen-Duiveland meemaakten, maakte grote indruk op ons allen. Interessant was het te horen wat er na de ramp van 1953 allemaal is gedaan om een herhaling te voorkomen, zoals de verhoging en versteviging van de dijken en de diverse afsluitingen van stroomgaten. Met als voornaamste en grootste werk de Stormvloedkering in de monding van de Oosterschelde.

Na deze uitleg konden we op eigen gelegenheid het museum verkennen. Zeer indrukwekkend waren de filmbeelden uit de rampnacht en de dagen erna. Ook de namen van overledenen, die door de golven rollen en met hun korte levensverhaal herinnerd blijven, maakte diepe indruk. Velen van ons hadden hun eigen verhaal en herinneringen aan de tijd rond 1953.

KBO Heinkenszand weer in actie na de Lock-down.

Omdat de weersomstandigheden daartoe aanleiding gaven, werd de eerste activiteit van het jaar, een fietstocht, verschoven van 17 naar 24 juni. En….dat pakte goed uit, alsof het een goedmaker was na die vervelende coronaperiode. Met 23 leden reden we in een langgerekte sliert door de mooie Zak van Zuid-Beveland; volop groen, bloeiende planten en bomen, akkers vol met fraaie rijpende gewassen en we zagen dat de eerste uien van dit jaar werden geoogst. Dit alles onder een heerlijk temperatuurtje en de zon die zich bij het naderen van de eindstreep steeds nadrukkelijker liet zien. Nadat we aanvankelijk via Nisse tussen de boomgaarden door bij de Westerschelde uitkwamen, fietsten we via
Hoedekenskerke naar een theetuin in Baarland. Hier deden we ons tijdens de ravitaillering tegoed aan een lekker stuk (onvermijdelijke) appeltaart, zodat we weer vol goede moed en uitgerust aan het tweede deel van de tocht konden beginnen. Her en der wat verschuivingen in de formatie waren prima voor de onderlinge sfeer, die er overigens goed in zat. Het was gewoon een goede gelegenheid om elkaar na zoveel tijd weer eens te kunnen spreken.
Vrolijk keuvelend reden we via Kwadendamme en Nisse door het prachtige heggengebied (het leek wel vakantie) weer terug naar ons beginpunt bij Dijkstede, wat nu dus onze eindstreep was. Kortom, het was een geslaagde tocht en daar was iedereen het over eens.
Ad Courtin

Een fotoimpressie van onze zeer geslaagde zeehondensafarie op 14 september 2021.